Naslovna / Kontakt
 
 
 
 

NAJAVE
 
22.
januar
LIKOVNI PROGRAM
19:00 ulaz slobodan
GRADSKA GALERIJA
 

„Akvizicije u 2014. godini“
- izložba umetničkih dela otkupljenih za zbirku Kulturnog centra Požega na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u 2014. godini

Umetnici: Milovan Destil Marković, Ljiljana Šunjevarić, Aleksandar Dimitijević, Darko Babić, Uroš Pajić i Uroš Pavlović

Gradska galerija Požega u 2016. godini započinje rad predstavljanjem umetničkih dela iz kolekcije Kulturnog centra Požega, koju na ovaj način predstvaljamo javnosti. Realizacija likovnog programa Gradske galerije Požega za 2016. godinu, predloženog od strane Umetničkog saveta galerije, biće započeta usvajanjem Programa rada Kulturnog centra Požega za 2016. godinu od strane osnivača ustanove.

Od 22. januara 2016. godine predstavićemo „Akvizicije u 2014. godini“, izložbu umetničkih dela otkupljenih na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u 2014. godini. Na izložbi biće predstavljeni radovi umetnika: Milovana Destil Markovića, Ljiljane Šunjevarić, Aleksandra Dimitijevića, Darka Babića, Uroša Pajića i Uroša Pavlovića. Cilj ovakvog izbora umetnika jeste predstavljanje stvaralaca koji su učestvovali u programu galerije, a koji su poreklom iz Požege ili njene okoline (Užice).

Konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine posle skoro 15 godina, kao instrument kulturne politike za podršku savremenim vizuelnim umetnicima sa ciljem da unapredi razvoj umetničkog tržišta i vizuelne kulture. Kulturni centar Požega radi na osavremenjivanju zbirke, promovisanju umetničkih dela mladih umetnika, odabiru reprezentativnih dela afirmisanih umetnika za zbirku ustanove, kao i na pružanju podrške lokalnoj likovnoj sceni.

Ovakvu praksu Kulturni centar Požega nastavlja i u proceduri je otkup novih umetničkih dela, za koja su sredstva dobijena na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koji je realizovan tokom 2015. godine. U pitanju su reprezentativna dela značajnih savremenih vizuelnih umetnika (Ivona Pleskonja, Miodrag Krkobabić, Bojana Stamenković, Aleksandrija Ajduković, Ivan Petrović, Aleksandra Gordić, Vojislav Nedeljković, Slobodanka Milošević, Nikola Džafo, Predrag Terzić i Božidar Plazinić) kojima će biti upotpunjena zbirka Kulturnog centra Požega, a za čiji otkup je resorno Ministarstvo na račun Opštine Požega uplatilo 2.433.000 dinara, krajem prošle godine.

Kulturni centar Požega 2016.