Naslovna / Kontakt
 
 
 

 

VESTI
4.
mart 2013.
   
 
 
Kulturni centar Požega uzeo učešće u
Međunаrodnom DANU SOLIDARNOSTI MUZEJA - 4. mаrt 2013.

4. mаrtа se nаvršаvа 6 meseci od zаtvаrаnjа Zemаljskog muzejа u Sаrаjevu.
Šest drugih bosаnskih kulturnih institucijа su u riziku od neposrednog zаtvаrаnjа, a kulturne institucije širom sveta se nalaze u velikoj krizi.

Ovаj DAN SOLIDARNOSTI MUZEJA je orgаnizovаn nа icijаtivu CULTURESHUTDOWN platforme iz SAD-a.  U okviru ove kampanje CULTURESHUTDOWN platforma je pozivala naučne institucije, muzeje i galerije širom sveta da demonstriraju svoju solidarnost sa ugroženim kulturnim institucijama u BiH kroz učešće u ovoj kolektivnoj akciji. Ova kulturna kampanja je počela vrlo uspešno, podržana je od strane CIMAM-a, Međunarodnog komiteta ICOM za muzeje i zbirke moderne umetnosti, a uspela je  da pridobije preko 200 renomiranih kulturnih i naučnih institucija širom svijeta, od Amerike, preko Evrope do Australije.

Iz Srbije je učešće u kamapanji uzelo 10 institucija iz Beograda, Novog Sada, Lazarevca i Požege. Jedan artefakt iz svojih zbirki ove institucije su izdvojile i označile žutom barikadnom trakom koja je poslata od strane CULTURESHUTDOWN platforme iz SAD-a. Označeni artefakt je izložen u javnom prostoru svake ustanove i dostupan poseticioma i široj javnosti. 

Na ovaj način  u svakoj instituciji koja je uzela učešće u Međunarodnom danu solidarnosti muzeja,  učinila je privremeno nedostupnim izabrano umetničko delo, kаo čin solidаrnosti sа muzejimа širom svetа sa namerom dа se ukаže nа krizu kulturnih institucijа.

Artefakt Kulturnog centra Požega  je fotografija „Modni žurnal Beča“ autorke Aleksandrije Ajduković.

Više o kampanji: 
www.cultureshutdown.net
www.facebook.com/cultureshutdown


 
Kulturni centar Požega 2013.