Naslovna / Kontakt
 
 
 

 

VESTI
12.
decembar 2010.
MUZIČKI PROGRAM
   
GRADSKA GALERIJA
 
Koncert "SAVREMENA FINSKA MUZIKA"
DUO HARMONIKA TERHI SJOBLOM (Finska) & MARIJA KANDIĆ (Srbija)

U nedelju, 12. decembra 2010. godine u 19 časova u Gradskoj galeriji Požega, održan je koncert „Savremena finska muzika“ u izvođenju Dua harmonika Terhi Sjoblom (Finska) & Marija Kandić (Srbija). Koncert je organizovan kao pretpremijera koncertu koji će ove dve umetnice održati 14. decembra 2010.godine  u Guarnerius - Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u Beogradu.

Dve mlade umetnice iz Finske i Srbije (Pozega) upoznale su se na studijama klasične harmonike u Vajmaru (Nemačka) 2006. godine, gde su imale svoj prvi zajednički koncert i nastup kao duo harmonika. Povezao ih je entuzijazam kako u istraživanju i interpretaciji savremene umetničke muzike, tako i u potrazi za stilski vernim i istovremeno istraživački svežim izvođenjem muzike za intrumente sa dirkama 18. veka.  Maja 2010. godine dobijaju prvu nagradu na 47. Međunarodnom takmičenju harmonike Klingenthal/Nemačka (kategorija duo harmonika).

Aktuelnim projektom upoznaju širu publiku sa jednim delom opusa savremenih finskih kompozitora – muzikom za koncertnu harmoniku.

Na programu koncerta su bila dela Magnusa Lindberga, jednog od najviše izvođenih finskih kompozitora u svetu danas, Juke Tiensua, savremenika bogate palete umetničkih ideja, Kalevija Aha, kompozitora velikog i značajnog opusa, pre svega simfonijskog, kao i Pava Heininena.

 

Video
 
Kulturni centar Požega 2010.